Munteenheid Curaçao = Antilliaanse gulden
De munteenheid van Curaçao is de Nederlandse Antilliaanse gulden, die ook wel de Antilliaanse gulden of Florijn wordt genoemd. De munteenheid of valuta, wordt afgekort tot Nafl. of ANG. Op Curaçao aangekomen betaal je, bijvoorbeeld in Willemstad, het makkelijkst met de Antiliaanse gulden.
Valuta Curaçao
De valuta van Curaçao is dus de Antilliaanse gulden. Maar omdat de koers van de Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wordt er op het eiland ook veel betaald met dollars. De officiële valuta is dus Nafl. maar dollars worden ook bijna overal geaccepteerd als munteenheid. Met de euro kun je ook op veel plekken betalen, maar dan heb je een ongunstige wisselkoers. Je kan daarom beter gewoon met de munteenheid van Curacao betalen.
Met geld betalen op Curaçao kan dus met de Antilliaanse gulden, de Amerikaanse dollar en de euro. Het voordeligst is om met de Antilliaanse gulden of de Amerikaanse dollar te betalen. Bij GWK Travelex kan je Amerikaanse dollars bestellen, en deze ophalen bij een kantoor in de buurt of op Schiphol.
Antilliaanse Guldens bestellen voor je vakantie naar Curaçao?
Hoeveel Antilliaanse gulden is 1 euro?
Hoeveel Antilliaanse gulden een euro is, is afhankelijk van de wisselkoers. een euro is ongeveer twee Antilliaanse gulden. Maar de wisselkoers kan sterk schommelen. Zo is een euro ook wel eens 2,2 gulden geweest of slechts 1,85. Bekijk daarom voordat je op vakantie gaat de actuele wisselkoers. Zo weet je precies hoeveel Antilliaanse gulden een euro is.
Omrekenen van gulden naar euro
Zoals hierboven uitgelegd, bepaalt de wisselkoers hoeveel Antilliaanse gulden een euro is. Een euro schommelt rond de twee gulden. Wanneer je wilt omrekenen hoeveel gulden een euro is, kan je de Antilliaanse gulden delen door (ongeveer) twee.
Omrekenen: 2 Antilliaanse Gulden : 2* = 1 Euro.
*afhankelijk van de actuele wisselkoers.
Betalen op Curaçao
Je kan op het eiland gewoon met je bankpas pinnen. Houd er wel rekening mee dat je de pas instelt op werelddekking. Op het eiland zijn ook voldoende pinautomaten. Die herken je aan ‘Bankomatiko’ of ‘geldautomaat’. Per transactie worden er extra kosten in rekening gebracht door je bank. Je kan beter in een keer een groter bedrag pinnen, dan twee keer een klein bedrag. Houd hier rekening mee tijdens je vakantie.
Betalen met je creditcard
Op Curaçao kan je op veel plekken betalen, of geld opnemen met je creditcard. Met een Visa, MasterCard of American Express creditcard word je bij de meeste banken geaccepteerd. Wanneer je een auto wilt huren, zal je ook een creditcard nodig hebben.
Auto huren?
Boek een huurauto bij reisleider Tui! Dit is inclusief verzekeringen voor een zorgeloze vakantie op Curaçao.
De munteenheid op Aruba, Bonaire en Sint Maarten
Op Aruba betaal je met de Arubaanse gulden of florijn. De Arubaanse gulden heeft ongeveer dezelfde koers als de Antilliaanse gulden, twee gulden is meestal een euro. Voor de actuele wisselkoers kun je kijken op sites, zoals deze. Hierop kan je de actuele wisselkoers bekijken.
Op Bonaire betaal je met de Amerikaanse dollar. Zij hebben geen eigen gulden, en vanwege het toerisme besloten om de Amerikaanse dollar te gebruiken. Om de Amerikaanse dollar om te rekenen naar de euro kan je hier kijken.
Op Sint Maarten kan je ook met de Antilliaanse gulden betalen, net als op Curaçao. De Antilliaanse gulden is meestal twee keer zoveel waard als de euro.
Vaccinaties
Als je naar Curaçao op vakantie gaat is het ook belangrijk om te weten of je ook vaccinaties nodig hebt. Hier zijn geen vaccinaties voor nodig. Muggen zijn er wel op Curaçao, hiervoor kan je een flesje DEET meenemen.
Als je uit een hoog risicoland voor gele koorts komt dan moet je ingeënt zijn voor gele koorts. Hiervoor kun je het beste even contact opnemen met de GGD. Als je op doorreis bent naar een ander land dan heb je misschien wel inentingen nodig. Op de website van GGD kan je zien welke inentingen je nodig hebt.