Het weer op Curaçao

 

365 dagen tropische temperaturen

Varkens Porto Marie‘Wat is het weer op Curaçao?’ Wanneer je op vakantie gaat, is dat vaak een belangrijke vraag. Voor Curaçao is het antwoord vrij eenvoudig. Het weer is namelijk is heel constant, echt zomer! Op deze pagina vertellen we je alles over het weer op Curaçao, het klimaat, het regenseizoen en ook niet onbelangrijk; de temperatuur.

Klimaat

Het eiland heeft een tropisch savanneklimaat. Het klimaat kenmerkt zich door droge seizoenen en constante temperaturen die zeer geschikt zijn voor een zon, zee en strandvakantie. Het droge klimaat is terug te zien in de flora en fauna van het eiland. Gemiddeld zijn er 8 tot 9 zonuren per dag op het eiland! En daarmee wordt het bestempeld als zeer zonnig. Overigens zal je wel regelmatig wat bewolking zien tijdens je vakantie. Maar dit brengt je zonvakantie zeker niet in gevaar.

Verzekerd zijn van zon tijdens je vakantie?

Temperatuur

De temperatuur op Curaçao? Ook dat antwoord is vrij eenvoudig, want de temperatuur is gedurende het hele jaar vrij constant. De maximale temperatuur ligt het hele jaar tussen de 30 en 32 graden. De gemiddelde minimum temperatuur ligt gedurende het hele jaar tussen de 24 en 27 graden. Deze heerlijke tropische temperaturen zorgen ervoor dat je het hele jaar, zowel dag en nacht lekker buiten kan zijn. Ideale temperatuur voor een vakantie, toch?

Regen

Gemiddeld valt er in een jaar 500 ml. regen, maar ook dit verschilt sterk per jaar. Het ene jaar is dit vele malen minder, maar er zijn ook jaren dat dit veel meer is. Dit komt omdat de regen die valt op het eiland, valt in buien. Wanner er sprake is van depressies kan het een aantal dagen grijs zijn op het eiland en vallen er vele buien. Maar let op, dit komt niet vaak voor. Het komt vaker voor dat er maandenlang geen neerslag valt. De neerslag trekt ook vaak over naar het vaste land (Venezuela).

Regenseizoen

Curaçao kent een regenseizoen. Regenseizoen klinkt dramatisch, maar dat is zeker niet het geval. Het regenseizoen is van oktober tot en met december. In deze periode is er meer kans op regen en in vergelijking met Nederland zijn dit vaak flinke buien. De meeste buien vallen in de nacht en mocht er nu wel een bui vallen, trekt die vaak snel weer weg. In het regenseizoen komt het voor dat het een aantal dagen grijs is, maar het kan ook zo zijn dat je een kwartier na een flinke bui weer in de zon ligt. Bovendien koelt het tijdens een bui niet erg af. Overigens zijn er welk enkele nadelen aan die flinke neerslag.

  • Weer op CuracaoJe hebt meer last van muggen gedurende het regenseizoen.
  • Heb je een auto (gehuurd)? Let dan op, want de kans op aquaplaning neemt sterk toe na een bui.
  • Het waterafvoersysteem niet optimaal. Het raakt verstopt door het afval en straten lopen hierdoor vol met water.

Maar de regen heeft ook zo z’n voordelen. De natuur wordt na een bui weer groen. In droge periodes kan de natuur erg dor zijn.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid ligt gemiddeld tussen de 75 á 85%. In tegenstelling tot deze luchtvochtigheid in Nederland, voelt dit niet klam en benauwd. Dit komt door de noordoostelijke passaatwind die er eigenlijk constant is. Soms komt het voor dat het windstil is of dat de luchtvochtigheid wat hoger is, soms zelfs boven de 90%. Wanneer dit het geval is, kan het erg benauwd aanvoelen.